
Bag lod giver stress
Hvis rytteren holder hestens hoved »på plads« med hånden, eller hesten reagerer på anholdninger for tøjlen ved at putte næsen i stedet for at sænke farten er det forkert. Disse indlærte fejl skal rettes, inden man går videre med træningen.
Andrew McLean kom under kurset ind på træningen af præstationsheste og de angiveligt ekstreme metoder anvendt af mange springryttere og førende dressurryttere. Han indskærper igen og igen, at ét signal kun må bruges til én kommando. Så hvis man rider hesten ind bag lod, kan man gøre det nok så behændigt og med bløde hænder, men man vil stadig ende med at forvirre sin hest, fordi man bruger bremsen til at bede om en rund overlinje.
"Hesten kan ikke forstå, når tøjlen både betyder stop og rund," siger Andrew McLean og understreger, at afstanden mellem rytterens hånd og biddet ikke under nogen omstændigheder må være kortere end afstanden mellem
hånden og hestens nakke - det er altid tegn på en fejlslået indlæring af stopsignalet. Enten holder rytteren hestens hoved "på plads" med hånden, eller også reagerer hesten på anholdninger for tøjlen ved at putte næsen i stedet for at sænke farten. Begge dele er helt forkert, og denne fejl skal rettes, inden man går videre til at gøre noget som helst. Ellers risikerer man, at hesten får stress af de blandede signaler, og man kan i hvert tilfælde være sikker på at få problemer med bremsen senere hen.
Stop-problemer udtrykker sig ikke kun ved, at hesten bliver tung eller urolig fortil og svær at parere eller bringe ned i tempo. Stop-problemer udmønter sig også i forskellige tilsyneladende urelaterede unoder, som for eksempel at hesten sparker efter smeden, skraber evindeligt med forbenene, væver eller krybbebider. Andrew McLean har i et videnskabeligt studie påvist, at heste, som i større eller mindre grad rides bag lod, har forhøjet risiko for at lide af konfliktbetinget stress.
Nogle ryttere undskylder hestens holdning bag lod med, at den ikke "er klar" til at rulle sig ud. Andre siger, det er et spørgsmål om at give plads og ro nok fortil - så kan alle heste strække halsen frem.
Skrevet af Julie Taylor