Hvem er jeg
  • Navn: Lisette Pelsen
  • Født: 1976 August
  • Almindelig udd: Lærer, div. Grund kurser inde for coaching og personligheds psykologi
  • Addresse: Allindemaglevej 84, 4100 Ringsted
  • E-Mail: mail@lisettepelsen.dk

Min ride karriere startede som ung pige hos min nabo, som avlede de smukkeste DV heste. Som mange andre piger havde jeg et umætteligt stort behov for at være sammen med heste.

Heldigvis for mig havde de ikke den fjerneste imod at jeg brugte ca. 10 timer i døgnet på at beundre disse skønne heste.

I en hel del år deltog jeg i alt hvad der havde med DV-hesteavl, kåringer, div hingste og hoppefremvisninger. Heste træning herunder til redning og træning af ungheste En spændende og dejlig tid! Dog må jeg indrømme, at jeg på intet tidspunkt blev mødt med ”Positiv hestetræning” og biomekanik. Min grundfilosofi for min heste træning er derfor ud fra det meget ordinære system, som de fleste kender til i dag.

Da jeg læste til lærer, var jeg så heldig at modtog et rytterlegat ud fra min ride resultater. Desværre så jeg ikke, at min kære hoppe var stresset og til tider aggressiv, dette blev ofte henlagt under, at hun var en ”hoppe” med særlige meninger til sin træning. Min oplevelse af, at ride heste var skøn, men også fysisk hårdt. Desværre var det denne form for træning, også denne form, som har været med til at give mig gode resultater på dressur banerne. Men jeg satte aldrig spørgsmål ved, om det var det rigtige. Uanset hvorledes min hest have opført sig hjemme eller på dressurbanerne.

Heldigvis ændrer tider sig og jeg møder en masse dejlige mennesker, som vækker min nysgerrighed gang på gang, og som er med til at åbne op for nye muligheder for at træne og havde samhørighed med sin hest/e. Første gang som jeg husker tydeligt!, var efter at min kære veninde havde været på et kursus med Ute Lehmann. Hendes begejstring var afsmittende, der var blevet snakket om hvordan Hest og rytter skulle arbejde sammen og at det kunne gøres ud fra nogle simple principper. Men det var først da jeg stødte ind i Andrew McLean lærings teorier gennem Susan Kærgård, at jeg virkelig fik en øjne åbner.

I min søgen på viden kan jeg efterhånden tilføre en masse i min erfaringsboks. Hvilket har bragt en masse bøger på hylden, været på et utallige af kurser, både i ind og udland. Store heste konferencer og møder med spændende heste folk.

Som tiden er gået har ord og handling have tid, til at finde plads.

Jeg glæder mig nu over, at jeg er en af de få danskere, som er gået igennem nåleøjet til Philippe Karls udd. I Sverige.

Hvad er vigtigt for mig.

Grundridningen spiller en særlig vigtig rolle i mine øjne. Men hvad er grundridning egentlig? For mig er det når en hest kan rides ”mellem hjælperne”, dvs. er følsom overfor beskeder og reagerer korrekt på dem, så er man et godt stykke ad vejen. Derfra skal hesten hjælpes til at finde den nye balance med rytter på ryggen; den skal afspændes, tilliden skal opbygges, ryggen skal svinge opad og langsomt skal den bære mere vægt med bagbenene. Desuden skal den smidiggøres og løsgøres, så hele hvirvelsøjlen bliver fleksibel og musklerne bliver store og bløde.

Mange ”glemmer” at træningen fra jorden har lige så stor betydning for heste og rytteren. Og for mange er det en forskrækkelse, at opleve hesten løbe med hoved i luften, smider ryggen, vælte ind i volten og ofte have store problemer med at blive longeret på den ene side af volten. Disse tegne hos hesten er kun et bevis for, at hesten ikke er i balance og at du oplever ”naturlig skævhed hos hesten. Når hesten kan bevæge sig på en volte uden div. Hjælpetøjler og uden problemer, vil du også opleve at din ridning bliver nemmere.

Ovenstående er den egentlige grundridning, og er det arbejde, der tager længst tid og kræver mest tålmodighed. Men det er et spændende arbejde og man bliver stort belønnet, når man mærker, hvad det vil sige at smelte sammen med sin hest. Efterhånden som hest og rytter er klar, så kan man påbegynde øvelser som fx versader, traversader, piruetter og piaff, for bare at nævne nogle.

Jeg får dagligt den ene positive oplevelse efter den anden, hvor det er gået op for mig, at der er, stor forskel på, hvad det sige, at blive båret på hestens muskler eller transporteret på dens knogler.

Rytterens opstilling spiller en stor rolle, dels for at genere hesten og dens balance mindst mulig og dels for ikke at sende unødige spændinger ned i den. Det meste af rytterens arbejde skal ligge i dennes vægt/sæde, schenkler og stemme og altså ikke kun i hænder/arme. Nogle af mine vigtigste mål er lethed og afspændthed.

Derudover er det vigtigt at huske, at rigtig sadel tilpasning har stor betydning for hesten, korrekt fodring, tandpleje, evt. kiropraktor behandlinger. Sidst med ikke mindst god dialog med andre professionelle heste folk. For det er sammen med andre man udvikler sig og ikke alene. Herunder også en stor tak til mine elever , som altid er parat med spørgsmål. Og de heste, som jeg træner, for der er ikke 2 heste som er ens.