Philippe Karl
Philippe Karl er én af verdens mest respekterede trænere inden for den klassiske, franske tradition. Han har været berider på det verdensberømte statsrideakademi, Cadre Noir, og afholder clinics over hele Europa. I 2004 grundlagde han det internationale rideakademi, École de Légèreté i dansk tale ”skolen for lethed”. Selv om Philippe Karl i dag ikke er at se på konkurrencebanerne, er han stadig en af de få som kan bære titlen ”master”, da det kræver en indsigt og grundforståelse, at kunne få selv den simpleste hest til at kunne gå som en Olympisk vinder.

Historisk
The School of Légèreté henter sin inspiration fra de gamle mestre, der har bidraget til denne rytterfilosofi: Xenophon, Fiaschi, La Broue, Pluvinel, La Gueriniere, Dupaty de Clam, Hünersdorf, Baucher, Raabe, L'Hotte, Faverot de Kerbrech, Beudant, Oliveira osv. Deres viden er baseret på et indgående kendskab til hesten og de bruger en klar analyse for at forbedre sig inden for alle emner (anatomi, fysiologi, bevægelse, balance, psykologi, etologi). Endelig har det formål at få det bedste ud af enhver hest og at lære rytteren, at gennem en konstant søgen efter lethed, vil man opnå en samhørighed med sin hest .

Psykologien bag Légèreté
Respekt for hesten er ét af de grundlæggende princippei enden for School of Légèreté. I School of Légèreté. Légèreté -(fransk: ~ lethed) udelukkes enhver brug af magt eller tvangsmidler, kunstige hjælpemidler herunder ind- spændingstøjler og glidetøjler, stramt næsebånd osv. Grundforståelsen bygger på en forståelig og pålidelig uddannelsesplan med klare principper, effektive metoder og en procedure, der fuldtud respekterer hestens karakteren. Dermed giver det enhver motiveret rytter adgang til at uddanne sig til den høje skole selv med en ganske almindelig hest.

Philippe Karl ……..siger: "Jeg er ked af at jeg taler om hænder hele tiden, men med hænderne er du i kontakt med den mest følsomme del af hesten, nemlig munden. For det er gennem munden de fleste har deres kontakt." Husk at hestens mund er et meget følsomt organ. Og ved forkert tryk på tungen, f.eks. hvis hænderne trækkes nedad og tilbage, øger det trykket på tungebenet, som giver en spænding i hestens underhals, som igen forplanter sig i hestens bryst og forpart.

Gennem uddannelse lærer hesten at bruge sin ryg og nakke korrekt, og med hals forlængelse (remonte), fremadrettet bevægelse, styrke og smidighed skaber man ligudretning og rytme. I skolen for lethed er der fokus på at hesten bliver gymnasticeret med bøjninger, som er med til at styrke, skabe smidighed og som øger hestens ”ligeudretning”. Husk at alle heste har en naturlig skævhed.

Er det noget du genkender?
HHar du en doven hest? Har du en lidt tung hest? Har du en hest som opleves stiv? Har du en hest som har let ved at blive skadet? Har du brug for at finde metoder, hvor du ikke ”knokler” mere end hesten? Vil du gerne væk fra stærkere og stærkere hjælpemidler? Vil du gerne udføre en smuk piaff og smukke passager?

Så vil du blive forbløffet over den viden Philippe Karl bruger. For her der plads til alle - også til dig som rider på en koldblods hest!!!